Länstidningen 2009-07-25

Magnus filmar de unga flickornas själmord i Maren

Den 20 juli har det gått 80 år sedan Elsa och Iris begick självmord i Maren, då bara 17 och 19 år gamla. Nu gör Magnus Holmqvist, ingift avlägsen släkting till Elsa, en film om hur det gick till, baserad på polisrapporten och artikeln i LT.

Det var när Magnus Holmqvists fru Sofia började släktforska som hon märkte en tragedi i sin familj. Det var ehnnes mormos moster Elsa Lindgren som tog sitt liv i Maren tillsammans med väninnan Iris i juli 1929, och när Magnus fick höra detta tänkte han direkt att "det här ska jag göra en film om".
Magnus jobbar till vardags som biljettförsäljare på Luna kulturhus, men är också aktiv i Södertälje Teateramatörer som bland annat filmansvarig. Första idén till den filmen om Elsa och Iris fick han för mer än sju år sedan, när han fick reda på vad som hade hänt, men det var först nu som idén blivit verklighet.
- I våras blev min fru gravis, så jag tänkte "nu kommer jag inte kunna göra film på flera år". Då fick jag ändan ur vagnen, berättar Magnus.

Samma Miljö. Den 29 mah drog inspelningarna sedan igång och mer än hälften filmades under en helg i juni. I rollerna finns medlemmar ur Södertälje Teateramatörer, huvudrollerna Elsa och Iris spelas av Sandra Karlung, 16 år, och Marina Nyström, 23 år. Marina har varit med i några av Magnus tidigare filmer, och gör även film själv. Men för Sandra är det första gången.
- Det är helt annorlunda jämfört med teater, konstaterar Sandra Karlung.
LT är med en stund under den sista inspelningsdagen, då de mest dramatiska scenerna ska tas. Platsen är Lotsudden, precis vid gångbron, där Marinas rollfigur Iris hittas död i vattnet.
- Jag är verkligen en badkruka, men det gick bra. Det är bara att bita ihop, allt för konsten, säger Marina med ett skratt efter att hon kommit upp ur vattnet stelfrusen.
Magnus grundidé i filmandet har varit att spela in alla scener på rätt plats, men i dagens miljö.
- Där elsa jobbade ligger McDonald'shuset nu, men om McDonald's syns i filmen gör det ingenting. Jag vill att folk ska kunna känna sig i miljöerna, förklarar han.
Han har också valt att inte lägga till för mycket detaljer i handlingen själv, utan har utgått från den information som fanns att hämta i polisrapporten om fallet och det som skrevs i LT efter flickornas död. Och det är just den verklighetsbaseringen som gör filmen extra speciell.
- Det har varit jättespännande, det finns ju så mycket reserch att bygga upp filmen på, säger Marina.
Scenare under kvällen filmas den scenen som hela händelsen bygger på, då Elsa och Iris tillsammans hoppar i Maren.
Filmen har premiär för utvalda gäster den 5 september på Saga, och kommer eventuellt att visas på Torekällberget dagen efter i samband med deras 80-årsjubileum.Ett sista farväl!
Text av Jan Ottosson


Iris Gulli Margareta Melin, f. 13 aug 1909 d. 19 jul 1929
Elsa Augusta Lindgren, f. 27 jul 1911 d. 19 jul 1929

STA sprider känsla och atmosfär

Torekällberget firade 80 års jubileum tisdagen den 7 juli, samtidigt som man passade på att inviga den nya stadsparken.
STA var ju självklart på plats och minglade runt bland glada jubileumsbesökande. Förutom att lyssna på tal av museechefen kunde gästerna på Torekällberget få sig en pratstund med de vattenbärande pigorna från Rågby Hage, det vackra paret som strosade runt i parken och många fler karaktärer.


Utdrag ur artikel i Länstidningen från 090708

På väg upp till djuren möter Hanna Broo och Ulrika Björnfot, fritidsansvarig på Stålhamras särskola, en grupp flickor klädda i gammeldags kläder. Hanna inspekterar dem noga.
- Vi brukar gå hit ganska ofta men i dag är det lite speciellt eftersom det är kalas. Hannas mamma arbetar i en barnbutik här borta så vi ska gå dit sedan och hälsa på också, säger Ulrika Björnfot.

De ska snart äta födelsedagstårta men först är det djuren som gäller. Hanna Broo får frågan vilket som är hennes favoritdjur och svarar bestämt:
- Hästar.
De fint klädda flickorna kommer från Södertälje teateramatörer.
- Vi ska gestalta en landsväg och vara folk som levde på 1800-talet, säger Johanna Lindquist, 15.
De ska föreställa rika personer, med strukna klänningar och välordnat hår. De tycker alla att det är lätt att leva sig in när man bär gammeldags kläder.
- Man pratar med folk på ett speciellt sätt, man blir en karaktär, säger Lisa Vässmar Frick, 15, som håller på och flätar fjortonåriga Kristin Wannemos hår. Med sig har de lilla Mathilda Ottosson, 6, i sött blommigt huckle.Ett kallt dopp i Maren

Igår spelades de sista scenerna in till filmen "Sökte döden tillsammans". 4 rätt så känslosamma scener; när Iris hittas i vattnet, Elsas självmordsförsök, Elsa springer hem till Iris innan självmordsförsöktet och sen avslutade vi med den allra sista scenen i filmen, när flickorna hoppar i Maren.
Länstindingen kom och gjorde ett reportage som troligtvis publiceras i måndagens tidning.

Det blev allt en upplevelse att spela in scenen då Elsa (Sandra K) och Iris (Marina) skulle hoppa i maren. Först och främst, det var lördagkväll och scenen spelades in snett mitt emot Hamnmagasinet där det var fullt drag. Vi diggade tilllåtarna som spelades mellan varven samtidigt som vi var tvugna att koncentrera oss när vi väl skulle göra tagning. Det var aningens svårt till låtar som "Oh la la jag vill ha dig"...

Till sist kom även ögonblivket då Marina och Sandra verkligen skulle hoppa. Hjärtat bultade och alla var nervösa. Vattnet var kallt och mörkret hade lagt sig över inre Maren. Med liboj i högsta hugg stod vi och inväntade ögonblicket. Slutligen tog de händerna för ögonen och räknade: ett...två.... tre! De föll, vi andra höll andan.... Marina och Sandra klarade det galant och hela filmen är nu inspelad! Nu väntar arbetet med att klippa det ca 5 timmar långa materialet inför premiären den 5 september.


Nu är det slut med teaterläger för denna gång...

2 ytterligare teaterläger har nu gått av stapeln. Mellan 22-27 juni för barn i åldern 9-11 år och mellan 29 juni - 4 juli var det en veckas läger för 14-16 år.

Lägret för de yngre barnen resulterade i en TV-kväll, Saga-TV, där vi fick följa två programledare genom TV-utbudet som bestod av bland annat nyheter, barnprogram, matlagning och artistuppträdande.
Igår avslutade vi det sista av de tre STA-lägrena med en bejublad revy som döptes till "Sommar-Thriller". Deltagarna på lägret arbetade gemensamt fram ett antal sketcher som vi sedan satte ihop till revyn.
De tre första dagarna spenderades i Christoffers stuga i Flen där ideligt badande varvades med kreativt improvisationsarbete.


Följande sketcher fick publiken skratta åt:
En vanlig dag på min elektronikkedja
Japansk förhandling

Förlorad oskuld

Modemedveten

Terminators spökröst

SOS-alarm, vad har inträffat?

Pappaprodukter

Allergisången

Ny bil

Jag önskar att någon kunde hjälpa mig

Anställningsintervjun

Telefonsamtalet

Hämnden är ljuv

Eko- logiskt

Midsommarmord

Nattknappen

Kan du sjunga får du vara med i det här programmet


En riktig sommar - Thriller:


RSS 2.0