Länstidningen 2009-07-25

Magnus filmar de unga flickornas själmord i Maren

Den 20 juli har det gått 80 år sedan Elsa och Iris begick självmord i Maren, då bara 17 och 19 år gamla. Nu gör Magnus Holmqvist, ingift avlägsen släkting till Elsa, en film om hur det gick till, baserad på polisrapporten och artikeln i LT.

Det var när Magnus Holmqvists fru Sofia började släktforska som hon märkte en tragedi i sin familj. Det var ehnnes mormos moster Elsa Lindgren som tog sitt liv i Maren tillsammans med väninnan Iris i juli 1929, och när Magnus fick höra detta tänkte han direkt att "det här ska jag göra en film om".
Magnus jobbar till vardags som biljettförsäljare på Luna kulturhus, men är också aktiv i Södertälje Teateramatörer som bland annat filmansvarig. Första idén till den filmen om Elsa och Iris fick han för mer än sju år sedan, när han fick reda på vad som hade hänt, men det var först nu som idén blivit verklighet.
- I våras blev min fru gravis, så jag tänkte "nu kommer jag inte kunna göra film på flera år". Då fick jag ändan ur vagnen, berättar Magnus.

Samma Miljö. Den 29 mah drog inspelningarna sedan igång och mer än hälften filmades under en helg i juni. I rollerna finns medlemmar ur Södertälje Teateramatörer, huvudrollerna Elsa och Iris spelas av Sandra Karlung, 16 år, och Marina Nyström, 23 år. Marina har varit med i några av Magnus tidigare filmer, och gör även film själv. Men för Sandra är det första gången.
- Det är helt annorlunda jämfört med teater, konstaterar Sandra Karlung.
LT är med en stund under den sista inspelningsdagen, då de mest dramatiska scenerna ska tas. Platsen är Lotsudden, precis vid gångbron, där Marinas rollfigur Iris hittas död i vattnet.
- Jag är verkligen en badkruka, men det gick bra. Det är bara att bita ihop, allt för konsten, säger Marina med ett skratt efter att hon kommit upp ur vattnet stelfrusen.
Magnus grundidé i filmandet har varit att spela in alla scener på rätt plats, men i dagens miljö.
- Där elsa jobbade ligger McDonald'shuset nu, men om McDonald's syns i filmen gör det ingenting. Jag vill att folk ska kunna känna sig i miljöerna, förklarar han.
Han har också valt att inte lägga till för mycket detaljer i handlingen själv, utan har utgått från den information som fanns att hämta i polisrapporten om fallet och det som skrevs i LT efter flickornas död. Och det är just den verklighetsbaseringen som gör filmen extra speciell.
- Det har varit jättespännande, det finns ju så mycket reserch att bygga upp filmen på, säger Marina.
Scenare under kvällen filmas den scenen som hela händelsen bygger på, då Elsa och Iris tillsammans hoppar i Maren.
Filmen har premiär för utvalda gäster den 5 september på Saga, och kommer eventuellt att visas på Torekällberget dagen efter i samband med deras 80-årsjubileum.Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0